Muzeu

Muzeul tramvaiului din Ghioroc

Coborâți de pe A1 la Arad și îndreptați-vă spre Deva pe DN 7. În Sâmbăteni părăsiți DN7 și urmați indicatorul spre Ghioroc. Muzeul se află la intrare în localitate pe partea stângă imediat după pasajul peste calea ferată.

Data deschiderii: 25.09.2006

În anul 2006, la aniversarea de 100 de ani a liniei Arad – Podgoria, Compania de Transport Public Arad, cea care deține și exploatează în prezent linia istorică, a deschis în incinta vechii remize de la Ghioroc un muzeu dedicat transportului urban și suburban în Județul Arad.

Colecția muzeului include un automotor Ganz 1913 restaurat în 1995 de Fabrica de Vagoane Astra Călători din Arad dar și primul automotor benzo-electric Johann Weitzer care a circulat pe linia Arad – Podgoria în 1906, modificat în vagon remorcă în 1913, restaurat de asemenea.

În cadrul muzeului mai pot fi văzute tramvaie care au circulat de-a lungul timpului pe străzile Aradului dar și vagoane de marfă, folosite pentru transportul de bunuri înainte de 1990.

Fosta stație de redresare a liniei Arad – Podgoria a fost refăcută și poate fi vizitată. În mijlocul expoziției se află vechiul redresor cu vapori de mercur instalat în 1936 care a funcționat până la închiderea liniei în 1991.