Traseul

Traseul căii ferate Arad - Podgoria

Linia Arad – Podgoria pleca din centrul Aradului având stația amplasată la aproximativ 700 de metri de gara centrală a orașului.

De-a lungul anilor, locul din care pornea Săgeata Verde s-a întipărit atât de bine în conștiința localnicilor încât până astăzi aproape nimeni nu știe numele oficial al pieței (care e de fapt Piața Drapelului). În schimb de Piața Podgoria știe toată lumea! Sau dacă întrebi pe arădenii mai în vârstă – Gara Electrică! Amândouă numele cu legături evidente cu istoria celebrului tren.

Inițial în lungime totală de 58,3 kilometri, linia Săgeții Verzi mergea paralel cu calea ferată Arad – Deva pe aproximativ 20 de kilometri de-a lungul Văii Mureșului însă avea avantajul că trecea prin centrul localităților pe care le lega. Unele izovoare ale vremii indică faptul că la început, trenul a avut 15 stații și 20 de halte.

Din Arad, Săgeata trecea prin Vladimirescu, Mândruloc, Cicir, Sâmbăteni și apoi cotea spre dealuri și se oprea la poalele lor la Ghioroc. În total 22,3 kilometri care erau parcurși în aproximativ o oră.

De la Ghioroc linia se bifurca și mergea ”pe sub deal” spre nord 22,2 kilometri până la Pâncota și spre sud 13,9 kilometri până la Radna. Între Ghioroc și Pâncota Săgeata Verde făcea tot cam o oră și oprea la Covăsânț, Șiria, Galșa și Mișca. Traseul spre Radna trecea prin Miniș, Păuliș și Barațca și era parcurs în doar aproximativ 40 de minute.

Zilnic pe traseul Săgeții Verzi circulau 10 – 11 perechi de trenuri. În perioada interbelică garniturile care circulau pe traseul Arad – Ghioroc erau numerotate de la 1 la 11, cele care circulau de la Ghioroc la Pâncota aveau numere de la 101 la 111 iar cele de la Ghioroc la Radna de la 201 la 211.

Cu toate că trecea prin centrul localităților, având din acest punct de vedere caracteristicile unui tramvai, Săgeata Verde nu se asemăna cu acestea în ceea ce privește programul de circulare. În perioada interbelică trenurile ajungeau în stații cu o frecvență cuprinsă între 2 ore și jumătate și 4 ore.

Traseul Sagetii Verzi